Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Zamojszczyzna
projekt: Roztoczańska Kraina Tradycyjnego Smaku
W ramach projektu 2 października w Zwierzyńcu zorganizowano wydarzenie Roztoczańska Kraina Tradycyjnego Smaku. Wydarzenie odbyło się w formie festynu promującego tradycyjną kuchnię regionalną. Do udziału zaproszone zostały Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Zamojszczyzny oraz regionalni wytwórcy produktów spożywczych i artyści. Imprezie towarzyszył jarmark z lokalnymi produktami m.in. wędlinami, serami, miodem, pieczywem oraz specjałami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich, które można było degustować. Dzięki możliwości wystawienia własnych stanowisk KGW i lokalni twórcy zyskali dodatkową możliwość promowania swojej działalności.
Wydarzeniu towarzyszyły bezpłatne porady i konsultacje z dietetykiem, które uczyły jak w prosty i łatwo dostępny sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.
W ramach projektu odbyły się też warsztaty kulinarne, podczas których swoje przepisy i najciekawsze tajniki kulinarne prezentował m.in. znany Szef Kuchni Marcin Sikora Szef z Restauracji Esencja w ARTIS Hotel & SPA w Zamościu. Ważnym punktem wydarzenia był konkurs kulinarny, w trakcie którego Panie z KGW przygotowały i zaprezentowały przepyszne dania konkursowe według autorskiej receptury i z rodzimych produktów. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: najlepsza potrawa regionalna, najlepsze regionalne ciasto i nalewka.
Realizacja przedsięwzięcia przyczyniła się do aktywizacji środowisk organizacji pozarządowych, propagowanie polskiej tradycji ludowej oraz zachowania dziedzictwa kulturowego.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich #NOWEFIO na lata 2021 – 2030
Komitet do spraw Pożytku Publicznego
Data publikacji: 21.10.2022