Kolejny projekt zrealizowany przy wsparciu Euroregion Roztocze w ramach realizacji zadania publicznego „OBYWATELSKIE ROZTOCZE. Działania w zakresie ochrony dziedzictwa kulturowego i promocji Roztocza”
realizator: Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa
projekt: „Szlakiem tradycji kulinarnych Roztocza”
W ramach projektu zorganizowano cykl spotkań – warsztatów dla dzieci i dorosłych, mający na celu promowanie a także zachęcanie społeczności do kultywowania i podtrzymywania regionalnych tradycji kulinarnych Roztocza.
Dla dzieci przewidziano warsztaty podczas których zapoznają się z historią pieroga biłgorajskiego oraz a także aktywnie uczestniczą w procesie jego wypieku. Nie zabrakło również możliwości upieczenia i spróbowania podpłomyka dobrze znanego na Roztoczu.
Dla dorosłych zaplanowano warsztaty wiedzy z zakresu przygotowania regionalnych Łupciów- czyli gołąbków z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną z dodatkiem regionalnego oleju konopnego. Warsztaty są prowadzone pod okiem wykwalifikowanego kucharza znanego z kultywowania staropolskich i regionalnych potraw.
Data publikacji: 18.11.2021